Türk Toraks Derneği
“Elektronik Sigara ve Diğer Tütün Ürünleri: Türkiye’nin Karşı Karşıya Olduğu Büyük Tehlike için KAYGILIYIZ” Bildirisi
Türkiye, 2008-2011 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine (DSÖ TKÇS) bağlı kalarak kısa süreli bir tütün kontrol başarısı elde etti. Ancak, 2011 sonrasında, uygulamalardaki eksiklikler, düzensizlikler ve denetimsizlik nedeniyle tütün kullanım oranları ve hastalıkların arttığı görülmüştür. Uluslararası tütün firmaları ise bu süre zarfında kazançlarını artırmaya devam etmiştir.
MPOWER, tütün kullanımını ve önleme politikalarını izlemek, insanları tütün dumanından korumak, tütün kullanımını bırakmalarına yardımcı olmak, tütünün tehlikeleri konusunda uyarıda bulunmak, tütün reklamı, promosyon ve sponsorluğunu yasaklamak ve tütün üzerinde vergileri artırmak amacını taşır. Türkiye DSÖ TKÇS’ nin MPOWER stratejisini uygulayan ülke gibi olmasına karşın ne yazık ki 2011 yılından sonra çerçeve sözleşmesine tam uyum göstermemiştir.
Tütün şirketleri, tütün ve nikotin ürünlerinin zararını kanıtlayan bilimsel sonuçları görmezden gelerek halkın şüpheyle yaklaşmasını sağlamaya çalışmaktadır. Tütün endüstrisinin bu müdahaleleri, tütün ve nikotin ürünlerinin kullanımının ve zararlı sağlık etkilerinin önlenmesi amacını güden tütün kontrolü çalışmalarını zayıflatmaktadır.
Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün/nikotin ürünleri, özellikle çocuklar ve gençler arasında hızla yayılmakta ve sağlıkları üzerinde ciddi risklere neden olmaktadır. Bu ürünlerin reklamı, satışı ve kullanımını engelleyen yasal düzenlemelerin ve uygulamaların yetersiz olduğu ülkemizde, yeterli denetim ve kontroller de yapılmamaktadır. Ülkemizde elektronik sigara kullanımıyla ilgili güvenilir verilerin henüz eksik olmasına rağmen, gençler arasında elektronik sigara kullanımının hızla arttığı bilinmektedir.
Elektronik sigara kullanımı, sigara içmeyenlerde nikotin ve kanabis gibi diğer bağımlıkların gelişme riskini artırmaktadır. Elektronik sigara, sigara bırakma yöntemi değildir. Endüstrinin ‘’Zarar azaltma söylemi bilimsel açıdan ispatlanmamıştır ve kesinlikla kabul edilemez. Gıda ilaç başvuru kuruluşu (FDA) bugüne kadar hiçbir elektronik sigarayı bırakma aracı olarak onaylanmamıştır.
Elektronik sigaranın sağlık üzerindeki etkileri arasında akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri ile akut akciğer hasarı (EVALI), cihazın patlamasına bağlı yanıklar, fraktürler hatta ölüm bulunmaktadır. Ayrıca, elektronik sigara atıkları çevresel tehdit oluştururken, içerdikleri kimyasal maddelerin sağlığa olan zararları da göz ardı edilemez boyuttadır.
Pek çok uluslararası ve ulusal sağlık kuruluşları (Türk Toraks Derneği, Sağlığa Evet Derneği, vb), elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerinin zararları konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Türkiye’nin, toplum sağlığını koruma amacıyla bu ürünlerin üretimini ve ticaretini yasaklama yolunda hızla adım atması gerekmektedir. Karşı karşıya kaldığımız tehlike hakkında meslektaşlarımızda farkındalık yaratmak ve uzmanlık dernekleri ile ortaklaşa elektronik sigaraya ülkemizde geçit vermeyen çalışmalar yapmak istiyoruz.
Elektronik sigara ve diğer tütün ürünleri, Türkiye için acil ve ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır ve bu tehdide karşı alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır.
Türk Toraks Derneği
Aşağıdaki linkten duyuru detaylarını inceleyebilirsiniz.
Türk Toraks Derneği Elektronik Sigara ve Diğer Tütün Ürünleri Duyurusu