TJOD Genel Sekreteri Açıklaması:Tam Gün Yasası

Sayın Meslekdaşlarım,

Tamgün yasa tasarısı içerisinde Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yapılması şartı geliyordu. Bazı maddeler anayasa mahkemesinden dönsede kalan kısım yürürlülükte. Yasada bu sigortanın 30 Temmuz 2010 da başlıyacağı bildirilmişti. Ancak bu konuda yönetmelik yayınlanmamıştı.

Konuyla ilgili tebliğ 21 Temmuz 2010 da yayınlandı (herzamanki gibi son günlerde). Burada uzmanlıkları 4 gruba ayırmışlar ve Kadın Doğum 4. grupta. Her doktor en az 300 000 TL lik sigorta yaptırmak zorunda ve yıllık prim 750 TL. Bu sigortanın en son 30 Temmuz 2010 tarihinde yapılması lazım. Kamuda çalışanlar verdikleri paranın makbuzunu kendi kurumlarına verecek ve %50 sini 1 ay içerisinde alacaklar. Özelde staf olarak çalışanlar içinde aynı şey geçerli. Tamamen muayenehanede çalışanlar ise hepsini kendileri ödeyecek. (tebliğ ekte ve herkesin okumasını öneririm).

Tebliğe göre grup sigortasını devlet kabul etmiyor. Yani 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kişisel olarak sigortalarını yaptırmak zorundalar.

Ancak hiçbir acentaya sigorta şirketinden poliçe örnekleri gelmemiş. Salı gibi (yarın) çıkacakmış. Yani bugün yaptırmaya kalksanız ancak ön kayıt yaptırıp, şartlar kesinleşince poliçeleri kesecekler. Bu durumda önümüzde fazla zaman yok. O yüzden önden size yazarak bilgi vermek istedim.

Bir başka problem ise poliçe zamanında yapılmaz ise 5000 TL cezası var. Bu yüzden önümüzdeki günlerde hazırlıklı olmak lazım.

(Tamgün yasasındaki ilgili maddeyi aşağıda bulabilirsiniz)

 

Saygılarımla,

Prof Dr S.Cansun Demir

TJOD Genel Sekreteri

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tebliği 

‘EK MADDE 12

-Kamu saglik kurum ve kuruluslarinda çalisan tabipler, dis tabipleri ve tipta uzmanlik mevzuatina göre uzman olanlar, tibbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarinca kendilerine yapilacak rüculara karsi sigorta yaptirmak zorundadir. Bu sigorta priminin yarisi kendileri tarafindan, diger yarisi döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçelerinden ödenir.

Özel saglik kurum ve kuruluslarinda çalisan veya mesleklerini serbest olarak icra eden tabip, dis tabibi ve tipta uzmanlik mevzuatina göre uzman olanlar, tibbi kötü uygulama sebebi ile kisilere verebilecekleri zararlar ile bu sebeple kendilerine yapilacak rüculari karsilamak üzere mesleki mali sorumluluk sigortasi yaptirmak zorundadir.

Zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortasi, mesleklerini serbest olarak icra edenlerin kendileri, özel saglik kurum ve kuruluslarinda çalisanlar için ilgili özel saglik kurum ve kuruluslari tarafindan yaptirilir.

Özel saglik kurum ve kuruluslarinda çalisanlarin sigorta primlerinin yarisi kendileri tarafindan, yarisi istihdam edenlerce ödenir. Istihdam edenlerce ilgili saglik çalisani için ödenen sigorta primi, hiçbir isim altinda ve hiçbir sekilde çalisanin maas ve sair mali haklarindan kesilemez, buna iliskin hüküm ihtiva eden sözlesme yapilamaz.

Zorunlu sigortalara iliskin teminat tutarlari ile uygulama usul ve esaslari Saglik Bakanliginin görüsü alinarak Hazine Müstesarliginca belirlenir.

Bu maddedeki zorunlu sigortalari yaptirmayanlara, mülki idare amirince sigortasi yaptirilmayan her kisi için besbin Türk Lirasi idari para cezasi verilir.’