Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

hamilelik-takvimi

Bebek sahibi olmak pek çok çiftin hayali ve en sonunda gebelik elde edilebildiğinde anne baba adaylarını oldukça meşakkatli bir süreç bekliyor. Zira bebeğin hazırlığı ve onun sağlığının kontrolü ile geçecek olan bu süreçte, gebelik hesaplama nasıl yapılır sorusu da zihinlerdeki yerini buluyor. Bebeğin ne zaman doğacağını tahmin edebilmek için gebelik hesaplamaya göz atmak gerekiyor ve bu sayede geleceğe dönük olarak planlamalar da yapılabiliyor.

Pek çok anne baba maalesef hamilelik hesaplama yöntemlerini biraz karmaşık bulur fakat sizler için bu konuda hazırlanmış olan negele formülü ile artık gebeliğin bitimini kolayca hesaplayabileceksiniz. Hesap adımlarını size gösterebilmek için ilk olarak tarif ettik, ardından da uygulamalı bir örnek ile gösterdik.

Negele Formülü ile Gebelik Hesaplama

Negele formülü gebelik hesaplama konusunda bir hayli geniş imkanlar sunuyor ve bu nedenle kesinlikle her anne baba adayı bu formüle hakim olmalı.

Formülümüze göre ilk olarak anne adayının son adetinin ilk gününü dikkate alıyoruz. Bunun ardından bulduğumuz bu güne 7 gün ekliyor, ardından 3 ay çıkartıyoruz. 3 ay çıkarttıktan sonra bulduğumuz güne 1 yıl eklediğimizde bebeğin tahmini doğum gününe kolayca ulaşabiliyoruz. Fakat bu şekilde tarif ettiğimizde aklınızda herhangi bir şey belirmemiş olması çok muhtemel. Bu nedenle gerçek bir örnek üzerinden ilerlemek kolaylık sağlayacaktır.

Son adetinin ilk gününü 1 Temmuz 2016 tarihinde yaşayan bir anne adayımız olduğunu varsayalım. Bebeğin tahmini doğum gününü bulabilmek için ilk olarak bu tarihe 7 gün ekliyoruz. Böylece elimizde 8 Temmuz 2016 tarihi oluyor. Bu tarihten 3 aylık zamanı çıkarttığımız zaman bu defa 8 Nisan 2016 ile karşılaşıyoruz. En son bulduğumuz tarihe de 1 sene eklediğimizde karşımıza 8 Nisan 2017 çıkıyor ve böylece bebeğimizin beklenen doğum tarihini elde edebiliyoruz.

Fakat tabii ki bu hesaplama yönteminin %100 doğru sonuç vereceğini de düşünmemek gerekli çünkü bebeğin doğum tarihi pek çok farklı faktörden etkilenebiliyor. Yapılan araştırmalar tüm anne adayları üzerinde yapılan tahminlerin sadece %5’inin tam olarak tuttuğunu gösteriyor.

Doğum Gününü Değiştiren Faktörler

Bebeğin doğum gününün tam olarak hesaplanmasındaki zorluklardan size bahsetmiştik. Bunun en temel sebepleri arasında anne adaylarının adetlerinin ilk gününü tam olarak hatırlamamaları bulunuyor. Pek çok anne adayı tahmini bir gün veriyor ve kesin kayıtlar tutmadığı için elde edilen sonuçlar da buna bağlı olarak yanlış olabiliyor.

Ayrıca anne adayının düzensiz adetlere sahip olması, yumurtlama günündeki tek seferlik değişimler, fizyolojik ve psikolojik problemler, sezaryen doğum kararı gibi diğer etkenler de elde edilen sonucun farklılık göstermesini sağlayabiliyor. Bu nedenle ilk hesaplama aşamasında tüm bu faktörlerin dikkate alınması, en yakın sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.

Tabii ki erken ve geç doğum vakalarını da es geçmemek gerek.