DOWN SENDROMU GEBE BİLGİLENDİRME

Değerli meslektaşlarımız,

Son zamanlarda giderek artan oranda meslektaşımız , Down Sendromlu bebek doğumları ile ilişkili olarak , son derece ağır tazminat davaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Melektaşlarımız hastayı gerekli şekilde bilgilendirerek, genetik tarama testlerini önerse bile ve bu testlerin sonuçları invaziv bir girişim gerektirmediği vakalardada mahkemeler bilgilendirmenin sözel olarak yapılmasını kabul etmemekte ve hastaya diğer seçeneklerin de sunulduğunun yazılı olarak ispat edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.Eğer böyle bir bilgilendirme formu gösterilemezse, dava ağır tazminatlarla sonuçlandırılabilmektedir. Mahkemelerin bu konuda dayandığı karar. Yargıtay 11. Dairesi’nin -Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin “İLKE KARARI” niteliğindeki ( 11. HD E.2018/1849, K.2019/7606, T.28/11/2019 ve 11.HD E.2018/5309, K.2019/7607 T.28/11/2019) “… hastanın uygulanan ve diğer tanı, tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hasta sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri, komplikasyonları ve reddetme durumda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri konusunda bilgi edinme hakkının bulunduğu, bu bilgilendirmenin hekim tarafından hastanın sosyal ve kültürel düzeyine uygun olarak anlayabileceği şekilde yapılması gerektiği, hastayı bu şekilde aydınlatma yükümlülüğü bulunan hekimin, bu
yükümlülüğünü mevzuata ve usule uygun şekilde yerine getirdiğini ispatlamak zorunda
olduğu, ispat yükünün hekimde bulunduğu kabul edilerek, taraf delilleri toplanıp
sonucuna göre karar vermek gerekir…” kararıdır.
Bu karar ilke kararı şeklinde alınmış olup, yerel mahkemeleri de bağlamaktadır. TJOD bu kararın ‘’ Hasta Hakları Sözleşmesi ‘’ ve ‘’İnsan Hakları ve Biotıp Sözleşmesi’’ nin ilgili maddelerinde yer alan sözel bilgilendirmenin yeterli olduğu ilkesi ile bağdaşmadığını değişik platformlarda dile getirmiş ama yeterli sonuç alamamıştır. Meslektaşlarımızın mağduriyeti devam etmektedir.
Konu ile ilgili durum değerlendirildiğinde , meslektaşlarımızın gebelerin tarama testleri ile bilgilendirilmesinde genel bir onam formu hazırlanması TJOD YK tarafından uygun görülmüştür.
Bu düşünce ve amaçla ekteki form meslektaşlarımızın gebe takibinde kullanabilmesi için hazırlanmış ve hizmetine sunulmuştur.
Tüm meslektaşlarımıza bu ağır koşullarda çalışmalarında başarılar diler, huzur ve sağlık dolu günler dileriz.

TJOD Yönetim Kurulu

DOWN SENDROMU GEBE BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU