Alman Jinekoloji ve Obstetri Derneğinin önerileri (16.3.2020)

Alman Jinekoloji ve Obstetri Derneğinin önerileri (16.3.2020)

Koronavirüs ile bağlantılı kliniklerde obstetrik süreçler için önerilen önleyici tedbirler

Coronavirus hastalığı 2019 (COVID-19) yeni ortaya çıkan bir koronavirüsün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. COVID-19 olan çoğu insan sadece hafif veya komplikasyonsuz bir hastalık geliştirirken, yaklaşık% 14’ü hastaneye yatış ve oksijen desteği gerektiren ciddi bir hastalıktan muzdarip olacaktır; Hastaların% 5’i yoğun bakım ünitesine kabul edilmesini gerektirir.

Hamile kadınlar

Çocuklar ve hamile kadınlar gibi bazı popülasyonlarda COVID-19’un klinik görünümü hakkında çok az veri bulunmaktadır. COVID-19’lu çocuklarda semptomlar genellikle yetişkinlerden daha az şiddetlidir ve esas olarak öksürük ve ateş olarak ortaya çıkar. ARDS hastalarının tedavisi gebelik yaşı ve akciğer fonksiyonuna bağlı olarak bireysel ve disiplinler arasıdır. Koronavirüsün dikey bir diaplasental geçişi henüz varsayılmamıştır.

Bebekler

COVID-19 ile teyit edilen bebeklerin nispeten az sayıda vakası bildirilmiştir.

Genel öneriler

Şu anda hamile ve hamile olmayan COVID-19 kadınları veya çocuk doğurma çağındaki yetişkinlerin klinik belirtileri arasında hiçbir fark yoktur.

Şüpheli hastalar veya pozitif test edilen hastalar için öneriler

Koronavirüs enfeksiyonu şüphesi olan gebe kadının için ilk muayene ve tarama, klinikte bu amaçla kurulan merkezin ilk temas noktasında yapılmalıdır. (Zentralambulanz)

COVID-19 olduğundan şüphelenilen hastaya tıbbi maske verilir ve ayrı bir alana yönlendirilir.

Şüpheli vakalarla diğer hastalar arasında en az 1 m mesafe bırakın.

Hastane içinde bu hastaların hareketleri, kendi doğum odasında veya tek kişilik odasında  sınırlandırılır. Hasta, odasının dışında tıbbi maske takar. Odada gereksiz kişilerin varlığından kaçınılır.

Hasta odalarında havanın diğer odalara yayılmasını sağlayan bir havalandırma ve klima sistemi kullanılıyorsa, bu kapatılmalıdır.

Son 2 haftadır testi pozitif çıkan veya riskli bölgelerde bulunan kişilerle doğrudan temas halinde olan hamile kadınlar maske takmalıdır.

Personelin kişisel korunmasına yönelik öneriler

Sağlık tesislerinin tüm alanlarında her zaman standart önlemler alınmalıdır. Bu, el hijyeni ve kan, vücut sıvıları, sekresyonlar (solunum salgıları dahil) ve hastanın sağlam cildi ile dolaylı ve doğrudan temas için kişisel koruyucu ekipman kullanımını içerir.

Hastanın 1 m yakınında çalışıyorsanız tıbbi maske kullanın. Solunum semptomları olan bir hastayla (örneğin öksürme veya hapşırma) yakın temas halindeyken göz koruması (yüz maskesi veya gözlük) kullanın.

Şüpheli veya pozitif olarak test edilmiş hastalarla odaya girerken, Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE)(tıbbi maske, göz koruması, eldiven ve elbise içeren kişisel koruyucu ekipman) kullanın ve ayrılırken KKE’yi çıkarın ve KKE’yi çıkardıktan sonra hemen el hijyenini gerçekleştirin. Stetoskoplar, tansiyon manşetleri, nabız oksimetreleri ve termometreler, CTG cihazları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Obstetrik tedavi ile ilgili öneriler

Doğum şekli, obstetrik endikasyonlar ve kadının istekleri temelinde kişiselleştirilir. DSÖ, sezaryeni sadece tıbbi endikasyon varlığında önermektedir.

Kürtaj ve acil sezaryen ile ilgili kararlar, gebelik yaşı, maternal durumun şiddeti, canlılık ve fetal durum ve genel obstetrik kurallara uyma gibi birçok faktöre dayanmaktadır.

Koronavirüs için pozitif test edilen hamile kadınlar doğum odasında izole edilir. Sıhhi tesisler, CTG dahil tıbbi cihazlar, kullandıkları sonografi her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Bakım personeli (doğumhane ve servis) en aza indirilir. Koruyucu giysiler, göz koruması, ağız / burun maskesi ve eldivenler standarttır, odadan çıktıktan sonra atılmalı ve eller hemen yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.

Doğum şekli ve tüm obstetrik kararlar ve önlemler doğum için genel tedavi kılavuzlarına dayanmaktadır. Yenidoğanlar anne ile kalır, şüpheli veya kanıtlanmış enfeksiyon durumunda anneye solunum koruması sağlanır. Temas ve emzirme konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

Daha fazla virüs teşhisi için maternal ve göbek kordon kanı alınır.

Yenidoğan, annelerin bakımı ve emzirme için öneriler

Şüpheli, muhtemel veya doğrulanmış COVID-19 olan annelerden doğan bebekler, gerekli önlemler alınarak standart bebek besleme yönergelerine göre beslenmelidir.

Emzirme doğumdan sonraki 1 saat içinde başlamalıdır ve en az 6 ay boyunca devam etmelidir.

Onaylanmış veya şüphelenilen tüm COVID-19 vakalarında olduğu gibi, emziren veya anne-bebek teması olan semptomatik anneler, emzirme döneminde bile maske takmalıdır.

Çocukla temastan önce ve sonra el hijyeni uygulayın ve semptomatik annenin temas ettiği yüzeyleri rutin olarak temizleyin ve dezenfekte edin.

COVID-19 veya diğer komplikasyonları olan bir annede ciddi bir hastalığın çocuğuna bakmasını engellediği veya doğrudan emzirmeye devam etmesini engellediği durumlarda, anneler sütü sağmaları için teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Anne sütü göğüs pompası kullanılarak çekilirse, anne pompanın veya şişenin herhangi bir kısmına dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra uygun pompa temizliği için önerileri takip etmelidir.

Anneler ve bebekler, özellikle doğumdan hemen sonra, emzirirken ve kendileri veya çocuklarının COVID-19’un muhtemel veya doğru olup olmadığına bakılmaksızın, sürekli olarak birlikte kalabilmeli ve cilt teması devam edebilmelidir.

COVID-19 onaylı bir anne, çocuğa dokunmadan ve yüz maskesi takmadan önce ellerin yıkanması da dahil olmak üzere virüsün çocuğuna yayılmasını önlemek için mümkün olan tüm önlemleri almalıdır.

Doğum ve doğum sonrası doğum odasına giriş için önlemler

Hastaneye ilk kabul esnasında, tüm hastalara grip enfeksiyonu belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı) sorun. Semptomlar varsa, lütfen cerrahi bir maske verin.

Hamile kadına doğum esnasında en fazla bir kişi eşlik edebilir, doğum sırasında eşlik eden kişileri değiştirmeye izin verilmez.

Doğum sırasında ve sonrasında, koronavirüs için pozitif test edilen eşlere ve çocuklara ziyaret izni verilmez.

Hastaneye yattıktan sonra Koronavirüs testi pozitif geldiyse, yatak komşusu, ziyaretçiler, hemşireler ve temizlik personeli dahil tüm temas kişileri kayıt altına alınmalı ve bilgilendirilmelidir. Bu durumda, enfekte olanla temas eden personel çalışırken (14 gün boyunca mevcut bilgi durumuna göre) solunum maskesi takmalıdır.

Ziyaretler, sağlıklı eş ve kendi çocukları ile sınırlıdır.

Prof. Dr. Kubilay Ertan’a çeviri ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Kendisi, Köln Üniversitesi’ne bağlı Eğitim Araştırma Hastanesinin şefi olarak görev yapmaktadır.