Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

miyom

Miyom rahatsızlıklarında büyüme yoksa, hastanın menopoza girme yaşı yakınsa ve miyomlar yakınmaya neden olmuyorsa tedaviye gerek olmayabilir. Fakat miyomlar çoğu hastada ağrı, adet kanamasının miktarında artış, sık idrara çıkma ve kansızlık gibi yakınmalara yol açar. Bu yüzden tedavi edilmeleri gerekir. Bazı hastalarda şikayete neden olmayan miyomların büyüme göstermesi ileride sorunlara neden olacağından, bunlarında tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde çok çeşitli tedavi seçenekleri vardır.

Miyom tedavisi için uygulanan yöntemler

Hormon tedavisi: Bu tedavi sırasında hastalara menopoz oluşturacak kadar östrojen düzeyini düşürecek GnRH agonistleri adlı ilaçlardan verilir. Bu sayede miyomların küçültülmesi ve miyomları besleyen damarların incelmesi amaçlanır. Bu sayede hastaların yakınmalarında azalma meydana gelir. Hormon tedavisinin kesilmesinden sonra miyomlar hızla eski durumuna döner. Ayrıca bu ilaçların uzun bir süre kullanıması hastalarda kemik erimesi ve menopoz belirtilerinin oluşmasına sebep olur. Bu yüzden bu tedavi seçeneği kısa süreli iyileşme gerektirecek durumlarda tercih edilir. Genellikle diğer tedavi yöntemlerini kullanmak istemeyenlerde kısa süre rahatlık sağlamak amacıyla ya da miyomektomi ameliyatı öncesinde kanamaları azaltmak amacıyla kullanılır.

Miyomektomi: Bu tedavi seçeneği hastalara genel anestezi uygulanarak, rahimde olan miyomların tek tek alınmasını sağlar. Bu tedavi yoluyla rahimin alınmasına gerek kalmadan, kadınlarda doğurganlık özelliğinin korunmasını sağlanır. Bu ameliyatlar genellikle karından açık yöntemle yapılsa da, laparoskopik veya histeroskopik yöntemle de uygulanabilir. Çekilen Mr sonucunda rahimde miyom tespit edildiğinde, en uygun tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Miyom sayısının artması tedaviyi güçleştirir. Hem ameliyat süresi daha uzun olur, hem de hastada daha fazla kan kaybı meydana gelir. Bu yüzden hastanede kalış süresi uzar ve komplikasyonlar daha fazla olur. Bu hastalarda ameliyatın tekrar edilmesi gerekebilir.

Histerektomi: Bu tedavi yönteminde genel anestezi uygulanarak, rahim miyomlarla birlikte alınır. Bu yöntem hastanın 40 yaşın üzerinde olmasında yumurtalıklarında alınmasıyla uygulanır. Genellikle rahimde çok fazla miyomu bulunan, menopoza girmiş ya da çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda bu yöntem tercih edilir. Bu tedavi yönteminde hem miyomların tedavisi yapılmış olur, hem de yumurtalık ve rahim kanseri riski ortadan kaldırılmış olur. Ameliyat sonrasında hastalara yumurtalıklardan salgılanan hormonlar ilaç tedavisi içinde verilir. Bu yöntem özellikle diğer tedavi yollarından sonuç alamayan hastalara tavsiye edilir.

Embolizasyon: Bu tedavi yönteminde hastalarda lokal anestezi kullanılmaktadır. Kasıktan girilen ince bir katater yardımıyla rahmi besleyen atardamarlara girilir. Bu damarları tıkayan tanecikler kataterle verilir. Bu şekilde miyomların beslenmesi kesilir. Meydana gelen doku ölümü sonunda miyomlarda küçülme olur, meydana gelen yakınmalar ortadan kalkar. Hastalarda olan ağrılar, kanamalar önemli oranda azalır. Rahimin diğer dokuları ise bu işlemden etkilenmez. Buradaki dokular karındaki diğer damarlardan beslendikleri için yapılan embolizasyon işlemi onları etkilemez. Bu tedavi yöntemi rahimde olan miyomların tedavisinde son yıllarda oladukça sık kullanılan bir tedavidir. Bu yöntemin en önemli avantajları arasında, yapılan işlem sırasında herhangi bir kesi yapılmaması, lokal anestezi altında uygulanması ve hastaların yapılan işlemden sonraki gün hastaneden çıkabilmesi sayılabilir. Uygulanan bu yöntemin histerektomiden daha üstün olması, rahmin bütünlüğünün korunması, miyomektomiden üstün olması sadece miyomların alınmasıyla ilgili değildir. Rahimde olan bütün miyomlar üzerinde etkisi vardır. Fakat her tedavi yöntemi gibi, embolizasyon tedavisinde hastaların doğru seçilmesi gerekir. Bu şekilde daha fazla başarı sağlayacak bir tedavidir. Özellikle deneyimli bir radyoloji uzmanından bu konuda fikir alınarak tedaviye başlanmalıdır.

Prof. Dr. Cansun Demir.