DEÜ Hastanesi’ne Kadın Doğumda Avrupa Vizesi

deu-hastanesine-kadin-dogumda-avrupa-vizesiİZMİR (İHA) – Sağlıkta Türkiye’nin en saygın kurumları arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda, Avrupa denetiminden başarıyla geçerek tarihi bir sınavı kazanmanın gururunu yaşıyor. Türkiye’de daha önce sadece İstanbul Çapa Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, GATA ve Ege Üniversitesi’ni akredite eden EBCOG (European Board & College of Obstetrics and Gynecology -Avrupa Kadın Hastalıkları ve Doğum Üst Kurulu) ile ENTOG’un (European Network of Trainees in Obstetrics and Gynecology – Avrupa Jinekoloji ve Obstetri Asistanları Derneği) temsilcileri, bu kez Dokuz Eylül Üniversitesi’ni 8 saat süren sıkı bir denetimden geçirdi ve “Avrupa vizesi”ni verdi.

EBCOG Başkanı Prof. Dr. Juriy Wladiimiroff (İngiltere), Prof. Dr. Johan Van Wiemeersch (Belçika) ile ENTOG Temsilcisi Dr. Pille Pargmae’nin (Estonya) katıldığı denetlemeye, EBCOG Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Ali Baloğlu ev sahipliği yaptı.

DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülekli ile tüm bölüm çalışanlarının hazır bulunduğu denetimde, hastanedeki uygulama, eğitim koşulları ve işleyiş hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Sabah toplantısında ilk olarak Dekan Abacıoğlu, DEÜ’deki tıp eğitimini özetledi, uzmanlık öğrencileri ile Dekanlık arasındaki iletişim ve eğitim hakkında bilgi verdi. Daha sonra Başhekim Astarcıoğlu, hastane alt yapısı ve hizmet kalitesini anlattı.

Ardından, ilgili bölüm ile ortak hasta takibi yapan Pediatri Yeni Doğan Bölümü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan ve Doç. Dr. Nuray Duman yıllık yeni doğan sayıları, yoğun bakım ve Pediatri Servisi’nde bakım gerektiren bebekler ile ilgili bilgiler verdi, soruları yanıtladı. Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Karcı’nın, doğumhanedeki epidiural anestezi uygulamaları konusunda soruları yanıtlamasından sonra da denetime, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndaki tüm öğretim üye ve görevlilerinin katılımı ile devam edildi. Anabilim Dalı Başkanı Gülekli, yaklaşık bir saat süreyle vizyon ve misyonlarını anlatan bir sunum yaptı, soruları yanıtladı. Ardından polikliniklerden başlayarak tüp bebek ünitesi, doğumhane, ameliyathaneler ve yataklı servisler incelendi. Öğleden sonraki bölümde, Avrupa temsilcileri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı uzmanlık öğrencileri ile yaklaşık 1,5 saat birebir görüşmeler yaptı. Öğrencilere, aldıkları eğitiminin yeterliliği, alt yapı koşulları ve uzmanlık eğitimi bittiğinde kendilerini yeterli hissedip hissetmedikleri gibi ayrıntılı sorular yöneltildi. Daha sonra alınan onay ile DEÜ Tıp Fakültesi’ndeki uzmanlık eğitiminin Avrupa standartlarında kabul gördüğü belirtildi. Profesör Gülekli, “Biz bu alanda hastanemizde bir ilki gerçekleştirdik. İnanıyorum ki, Tıp Fakültesi’nin pek çok kliniği kendi alanında bu standardı zaten yakalamıştır. Büyük desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dekanımız Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu ve Başhekimimiz Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.