Covid 19 Pandemisi İle İlgili Meslektaşlarımıza Duyuru

Aralık 2019 da Çin’de başlayarak dünyaya yayılan, ülkemizi de içine alan Covid-19 pandemisinin meslektaşlarımız ve hastalarımızı endişeye sevk ettiğini görmekteyiz. Virüsün yüksek yayılım hızı, mortalite oranı, sürecin belirsizliği ve an itibarı ile bilimsel olarak kesin kabul görmüş bir tedavisinin olmayışı bu endişeleri haklı olarak daha da arttırmaktadır. Bundan dolayı dernek olarak siz değerli meslektaşlarımıza bir açıklama yapma gereği duyduk.

Başta Çin olmak üzere tüm dünyada bilim adamları hem virüs ile mücadele etmekte hem de vakaları ile ilgili yayınlar yaparak, tecrübelerini dünya ile paylaşmaya çalışmaktadır. Covid-19 virüsünün genetik yapısının tespit edilerek Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşıldığı andan itibaren ülkemiz de dâhil olmak üzere tüm dünyada faaliyet gösteren laboratuvarlarda tanı kiti, ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Bu çalışmalarda ciddi mesafeler alındığı bilinmekle birlikte henüz spesifik bir ilaç ya da aşı geliştirilememiştir. Özellikle Çin bilim adamlarının deneyimlerini paylaştığı yayınlar başta olmak üzere Covid-19 ile mücadeleyi sürdüren tüm ülkelerden bilimsel veriler dünya ile paylaşılmaktadır.

Bilim otoriteleri şu an virüsün yayılma hızını ve oluşturduğu tabloyu dikkate alarak dünya nüfusunun yarısından çoğunun bu virüsle tanışacağını, enfekte olan kişilerin yaklaşık %80’inin hafif bir tablo yaşayacağını bunların bir kısmının asemptomatik bile olabileceğini, %15 kadarının hastaneye yatırılarak tedavisinin gerekeceğini %2-5 civarında ise ölüm gözlenebileceğini ifade etmektedir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan “Bilim Kurulu” dünya literatürünü titizlikle takip ederek sürekli güncellenen rehberler hazırlamakta; ayrıca pandemiye yönelik alınan sağlık politikası kararların “kanıta dayalı tıp” ışığı ile aydınlatılmasını sağlamaktadır. Ulusal Rehberimize “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü” internet sitesinden ulaşmak mümkündür. Bu sitede halka yönelik bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Medya ve sosyal medyada paylaşılan doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerin yol açabileceği bilgi kirliliğinin önlenmesi “Resmi Kaynakların” açıklamalarının kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde düzenlenmesi ile mümkündür. Kaldı ki “Bilim Kurulu” üyeleri yoğun mesailerinin yanında medya kanallarında katıldıkları çeşitli programlarda doğru bilgilerin paylaşılmasına yönelik azami gayret sarf etmektedir.

Covid-19 pandemisinin dünyada ve ülkemizde sağlık sistemlerinin çökmesine, hastanelerin hizmet verme kapasitelerinin aşmasına ve sağlık hizmeti kaynaklarının yetersiz kalmasına yol açabileceğinin farkındayız. Tüm topluma “EVDE KAL” mesajları verilen bir pandemi ortamında sağlık çalışanlarının “GÖREV BAŞINDA” olması gerektiği aşikârdır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de virüsten etkilenen sağlık çalışanları olduğu resmi kaynaklardan açıklanmıştır. Bu durumun artarak süreceği öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun biz hekimler ve sağlık çalışanları için verdiği en önemli mesaj, öncelikli olarak kendi sağlığımız için gerekli önlemleri alarak muayeneye başlamamızdır. TJOD olarak bu önerilere tamamen katılıyor ve destekliyoruz. Kadın Doğum Hekimleri olarak bu savaşın önemli bir parçası olduğumuzun bilincindeyiz.

Meslektaşlarımız başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu tedbirler kullanması, diğer çalışanlar, hastalar ve hasta yakınlarına yönelik düzenlemeler yapması veya yapılmasının sağlaması hususu hayati önem arz etmektedir. Bu sebeple acil olmayan jinekolojik ve obstetrik muayene, tanısal işlemler ve ameliyatların pandemi sırasında ertelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun yanında vakti gelen veya acil yapılması gereken doğum ve sezeryanların, bekletildiğinde prognozunun kötüleşeceği bilinen jinekolojik sorunların, kanserler ve/veya hastanın sağlığını etkileyecek tüm olumsuz durumların klinik şartlar, ameliyathane koşulları gibi faktörler göz önünde bulundurarak sonuçlandırılması gerekmektedir. Hastaneye yatırılarak tedavi edilen kişilerin en kısa sürede taburcusunun sağlanmasını da önermekteyiz.

Meslektaşlarımıza sağlık hizmeti verirken hem kendilerini hem hastalarını korumak için gerekli önlemleri almalarını tavsiye ediyoruz. Bu süreçte ellerin sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması, yıkama mümkün olmadığında en az %60 alkollü el dezenfektanı uygulanması, önlük, cerrahi maske, gerekli hallerde gözlük, öksüren, hapşıran hastalarla karşılaşıldığında solunum salgılarının yol açabileceği olumsuzlukları önlemek için koruyucu maske kullanılması gerekmektedir. Ayrıca kişiler ile 1-1,5 metrelik sosyal mesafe bırakılmasına dikkat edilmeli, refakatçi kısıtlanmalı, bulunan ortamın sıklıkla havalandırılmasına çok temas edilen yerlerin gereğine göre %10-100 oranında seyreltilmiş çamaşır suyuyla silinmesine, muayene sırasında mümkünse atılabilen kâğıt ürünler kullanılmasına, bunların bertaraf  “tıbbi atık yönetmeliğine” uygun yapılmasına, tekstil ürünlerinin 60 C’de yıkatılmasına önem verilmektedir.

Meslektaşlarımızın hastalıktan korunma ve tedavisi ile ilgili olarak başta ülkemiz bilim kurulunun sürekli güncellenen “COVİD-19 (SARS – COV 2 ENFEKSİYONU) REHBERİ” ile ulusal ve uluslararası saygın derneklerin önerilerini takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda ülkemizde ana yandal derneklerinden olan “Türk Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği” de gebelikte Covid19 enfeksiyonu hakkında geniş bir derleme düzenlemiş ve gebelikte Covid19 enfeksiyonu ile ilgili birçok soruya detaylı cevap vermiştir. Ayrıca Amerika Jinekoloji ve Obstetri Derneği Perinatoloji bülteninde yayınlanan son bilgilere göre; gebelik, Covid19 virüsü için ekstra risk faktörü olarak kabul edilmemiş, Covid19 saptanan gebelerde mortalite saptanmamış ve kanıtlanmış plasental geçiş gözükmemiştir. Bunların dışında yapılan bilimsel çalışmalarda virüsün anne sütüyle bebeğine geçmediği gösterilmiş hatta Covid19 pozitif annelerin Avrupalı bilim adamlarına göre maske takarak, Çinli bilim adamlarına göre ilk 14 gün sütlerini sağarak emzirmeye devam etmeleri önerilmiştir.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere,  Bilim Kurulunun değerli üyeleri, Pandemi ile cansiperane mücadele eden tüm sağlık sektörü çalışanları ve konuya gereken hassasiyeti gösteren kamu, özel bütün kurum ve kuruluşların katkıları sayesinde toplumsal sağduyunun en kısa sürede gelişerek salgının kontrol altın alınacağı, bu zor günlerin hep beraber birlik içerisinde sağlıkla atlatılacağı ümidiyle saygılarımızı sunuyoruz.

Sağlıkla Kalın;

TJOD Yönetim Kurulu